Beste gebruiker, uw browser is verouderd. Voor de beste ervaring raden we u aan om altijd de nieuwste versie van een browser te gebruiken. U gebruikt versie . De laatste versie is . Klik hier om te updaten

Beste gebruiker, uw browser is verouderd en/of niet ondersteund. Voor de beste ervaring raden we u aan om bijvoorbeeld Safari, Chrome, Firefox of Edge te gebruiken als browser.

Dit gaat veranderen op de woningmarkt in 2018

Veranderingen woningmarkt 2018

In 2018 zijn er veel veranderingen voor mensen die een huis willen kopen, of verkopen. Ook huiseigenaren krijgen te maken met nieuwe en aangepaste regels. Helm & Heus zet het allemaal voor je op een rij!

1. Huizenprijzen stijgen verder in 2018

Door de grote vraag en het beperkte aanbod zullen de huizenprijzen ook in 2018 verder stijgen. De verwachting is met zo’n 6% en in 2019 met 5%. Het aantal transacties zal 5% lager uitvallen dan in 2018.

Bron: ABN AMRO

2. Ook lage hypotheekrente in 2018

Dankzij het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) blijft de hypotheekrente waarschijnlijk ook in 2018 historisch laag. Als de hypotheekrente in de toekomst wel stijgt, zullen veel huishoudens niet direct in de problemen komen. Dit komt omdat veel mensen de afgelopen tijd hun rentevaste periode voor langere tijd (10 jaar of langer) hebben vastgezet.

Bron: ABN AMRO

3. Grote vraag naar nieuwbouw

Vooral in de grote steden is de vraag naar nieuwbouw groter dan het aanbod. In 2017 zijn er zo’n 62.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, terwijl er een landelijk tekort is van 200.000 woningen. Het tekort is dus structureel. In 2017 zijn er 448 nieuwe woningen gebouwd in het Westland. Dat zijn er 42,40 per 10.000 inwoners.

Meer informatie: RTL Nieuws

4. NHG grens stijgt naar € 265.000

De voorwaarden en normen voor het verkrijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie zijn per 01-01-2018 aangepast. Het afsluiten van een hypotheek met NHG biedt een aantal voordelen. Bijvoorbeeld een lagere rente en een vangnet als de hypotheek niet meer kan worden betaald. De eenmalige borgtochtprovisie voor de NHG blijft in 2018 gehandhaafd op 1% van de lening.
De kostengrens van de NHG is gestegen naar €265.000. Bij woningen waar geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG-kostengrens naar een bedrag van maximaal €280.900. De verplichte overlijdensrisicoverzekering is komen te vervallen.

Meer info: NGH.nl

5. Hypotheek maximaal 100% waarde huis

In 2018 kan je maximaal 100% van de waarde van een woning lenen.

Bron: Rijksoverheid.nl

6. Tweeverdieners kunnen een hogere hypotheek afsluiten

Voor tweeverdieners geldt dat zij in 2018 meer geld kunnen lenen voor de aankoop van een woning. Het tweede inkomen telt namelijk zwaarder mee: voor 70%.

Bron: Rijksoverheid.nl

7. Hogere lening door energiebesparende maatregelen

Als huiseigenaren € 33.000, of meer bruto per jaar verdienen. Dan kunnen zij ten opzichte van hun inkomen meer lenen als:

  • ze met de hypotheek energiebesparende maatregelen treffen, zoals zonnepanelen of isolatie van het dak.
  • ze een energiezuinige woning kopen.

Het bedrag dat extra mag worden geleend is € 9000,-

Bron: Rijksoverheid.nl

8. Dankzij een energie neutrale woning meer lenen

Een nul-op-de-meter-woning is een woning die evenveel energie opwekt als er wordt verbruikt. Wie door energiebesparende maatregelen van een koopwoning een nul-op-de-meter-woning maakt, kan €25.000,- extra lenen.

Bron: Rijksoverheid.nl

9. Het bouwkundig voorbehoud standaard in koopcontract

Als je een huis koopt kan je ontbindende voorwaarden op laten nemen in het koopcontract. Denk aan een bouwkundig voorbehoud. Hiermee kan je de aankoop van de woning ontbinden als deze ernstige bouwkundige gebreken blijkt te hebben. Vanaf 1 februari staat een bouwkundig voorbehoud standaard in de koopovereenkomst. Het voorbehoud kan worden geschrapt als de koper een bouwkundige keuring niet nodig vindt, of als de verkoper een bouwkundig keuring niet toestaat. In dat laatste geval moet je als koper extra alert zijn.

Lees ook: Bouwkundig voorbehoud standaard in koopcontract

10. Minimaal bedrag in kas voor verenigingen van eigenaars

De eigenaren van appartementen zijn lid van een vereniging van eigenaars (VvE). Vanaf 1 januari 2018 is het verplicht dat elke Vve jaarlijks een bedrag reserveert voor het groot onderhoud van het gebouw. De hoogte van deze reservering is gebaseerd op meerjaren onderhoudsplan (MJOP). De VvE kan ook besluiten om jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw te reserveren. De herbouwwaarde van een gebouw staat op het polisblad van de brand- en opstalverzekering.

Bron: Rijksoverheid.nl

11. Trouwen met beperkte gemeenschap van goederen

Stellen die in 2018 gaan trouwen, zullen automatisch trouwen met beperkte gemeenschap van goederen. Dat geldt ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat. Door deze wijzing in de wet, zijn bijvoorbeeld schenkingen en erfenissen persoonlijk eigendom van de ontvanger en niet langer van beiden. Wil je alsnog trouwen met algehele gemeenschap van goederen, dan zal je dit apart moeten regelen.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie