Beste gebruiker, uw browser is verouderd. Voor de beste ervaring raden we u aan om altijd de nieuwste versie van een browser te gebruiken. U gebruikt versie . De laatste versie is . Klik hier om te updaten

Beste gebruiker, uw browser is verouderd en/of niet ondersteund. Voor de beste ervaring raden we u aan om bijvoorbeeld Safari, Chrome, Firefox of Edge te gebruiken als browser.

Energielabel aanvragen voor je woning

Energielabel aanvragen

In 2015 hebben alle huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit “tijdelijke” label is een schatting en is vooral gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Bij verkoop, of verhuur van je woning moet dit voorlopige label definitief worden gemaakt. Het ontbreken van een definitief label bij verhuur of verkoop, kan een boete opleveren van maximaal €405. Maar hoe vraag je een definitief energielabel aan en kies je een deskundige die €1 rekent, of een die €200 in rekening brengt? We zochten het voor je uit.

Energielabel woning

Een energiezuinige woning heeft goede isolatie, een energiezuinige verwarming, dubbel glas en zonnepanelen. Het energielabel is een officieel document waarin deze kenmerken staan beschreven.

Energielabel woning

Woningen met energielabel A of B staan gemiddeld een maand korter in de verkoop dan andere woningen, zo blijkt uit onderzoek van Tilburg University. Daarnaast leveren ze gemiddeld 6.000 euro meer op.

Bron: Nu.nl

Je energielabel opvragen

Via de website www.zoekuwenergielabel.nl kan je het energielabel van je woning opvragen. Dit kan op basis van je huisnummer en postcode.

Als je woning is gevonden, krijg je het energielabel te zien. Je ziet direct zien of het gaat om een tijdelijk label, of een definitief label. Ook zie je tot wanneer het label geldig is.

Je energielabel opvragen

Definitief energielabel aanvragen

Je kan elke willekeurige deskundige uit het overzicht kiezen. Dus ook een deskundige die maar €1 rekent!

Wil je een definitief label aanvragen? Dan moet je inloggen met je DigID op de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Als je bent ingelogd, kan je zien of je al een definitief label hebt en op welke criteria het label is gebaseerd. Het label kan je ook in PDF opvragen om te overhandigen aan de kopers of huurders.

Heb je nog geen definitief label, of wil je een nieuw label aanvragen? Dan kan dat via dezelfde omgeving. Om een (nieuw) definitief label aan te vragen moet je een aantal vragen beantwoorden, bewijsmateriaal uploaden (foto’s) en een deskundige selecteren. Deze deskundige zal vervolgens op basis van de antwoorden en het bewijs, het definitieve label toekennen.

Keuze deskundige

Bij het schrijven van deze blog zijn er 1140 deskundigen waar je uit kunt kiezen. Het prijsverschil loopt sterk uiteen. Bij de ene deskundige kost het label slechts €1, terwijl je bij een andere deskundige €200 (!) betaalt.

Het is erg jammer (lees: gemiste kans) dat er geen beoordelingen staan bij de deskundigen. Hierdoor zou je veel makkelijker een goede keuze kunnen maken. Nu heb je geen idee wie je moet kiezen.Deskundigen EnergielabelIk mail met energielabel.nl om meer informatie over de deskundigen op te vragen.

” Alle erkend deskundigen hebben een bewijs van vakbekwaamheid en worden gecontroleerd op hun werk. Wat dat betreft zal het niet uitmaken welke erkend deskundige je kiest. Als je wilt dat de erkend deskundige bij je langs komt om je te ondersteunen met het aanvragen van een energielabel, kan het handig zijn er een te kiezen bij jou in de buurt. De erkend deskundigen bepalen zelf hun prijs. Het kan zijn dat een erkend deskundige het energielabel als het ware als extra service bij zijn advieswerk aanbiedt en daarom een lagere prijs vraagt. Maar iedereen staan vrij zijn eigen prijs te bepalen. ”

Woordvoerder Tom Hoven van rvo.nl

Afgaand op de reactie van Tom Hoven kan je dus elke willekeurige deskundige uit het overzicht kiezen. Dus ook een deskundige die maar €1 rekent!

Ook mail ik een deskundige met een prijs van €1 rekent en een deskundige met een prijs van €35. Ik wil graag weten waar hun prijs op is gebaseerd. Helaas heb ik van die deskundigen nog geen reactie ontvangen.

Geldigheid energielabel

Een afgegeven energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Wil je meer informatie over het zuiniger maken van je woning? Kijk dan op www.verbeteruwhuis.nl. Hier kan je ook de opbrengst van diverse verbeteringen laten berekenen.