Heb je recht op uitzicht? - Helm & Heus Makelaar Westland

Heb je recht op uitzicht?

Geplaats op: 30 jun 2022

Je bent verliefd geworden op het huis waarin je nu woont omdat het een prachtig uitzicht heeft. Iedere dag geniet je van dat uitzicht en het vrije gevoel dat het je geeft. Echter liggen er bij de gemeente plannen om te gaan bouwen op het landschap waar jij al jaren zo van geniet. Mag dit zomaar en welke rechten heb jij?Heel kort gezegd heb je geen enkel recht op uitzicht. Hoe onrechtvaardig dat ook klinkt. Als een gemeente toestemming geeft om te bouwen op dat stuk grond, kan jouw uitzicht zomaar verdwijnen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor eventuele uitbouwen of bijgebouwen van buren. Als zij zich houden aan alle regels omtrent het uit-, dan wel bijbouwen, heb jij te schikken. 

Planschade

Wel kun je in aanmerking komen voor planschade. Planschade is schade die je lijdt door wijzigingen van bestemmingsplannen in jouw nadeel. In dit geval dus het verdwijnen van je uitzicht. Hierdoor treedt bijvoorbeeld waardevermindering van je woning op. Om in aanmerking te komen voor planschade, dien je een verzoek in bij je gemeente. Die beoordeelt vervolgens aan de hand van een vergelijking tussen het bestaande en nieuwe bestemmingsplan of er daadwerkelijk sprake is van schade. Houd er wel rekening mee dat je een lege tussen de €300 en €500 betaalt op het moment dat je het verzoek indient. Zodra je geheel of gedeeltelijk in het gelijk gesteld wordt, krijg je dit bedrag weer terug.

Raadpleeg bestemmingsplan

Om deze situatie te voorkomen, is het daarom raadzaam het bestemmingsplan van de omgeving op te vragen bij de gemeente. Daarin staat welk doel de gemeente heeft met het gebied en de grond waar jij wil gaan wonen. Ook staat in een bestemmingsplan welk gebruik van de grond is toegestaan en de regels die daarbij horen. Op grond met als enkelbestemming ‘wonen’, mag gebouwd worden. Heeft de grond als enkelbestemming ‘groen’, dan is de grond bestemd is voor groenvoorziening. Dit verkleint de kans op bebouwing. Mocht er sprake zijn van een wijziging van de bestemming, dan moet dat eerst bij de gemeente worden aangevraagd. Er is op dat moment ook ruimte om bezwaar te maken.

Recht op uitzicht bestaat helaas dus niet, zorg daarom dat je op de hoogte bent van het bestemmingsplan van jouw omgeving en wees er tijdig bij wanneer er veranderingen aan zitten te komen.