Beste gebruiker, uw browser is verouderd. Voor de beste ervaring raden we u aan om altijd de nieuwste versie van een browser te gebruiken. U gebruikt versie . De laatste versie is . Klik hier om te updaten

Beste gebruiker, uw browser is verouderd en/of niet ondersteund. Voor de beste ervaring raden we u aan om bijvoorbeeld Safari, Chrome, Firefox of Edge te gebruiken als browser.

Scheiden met een gezamenlijke woning

Helaas niet het leukste onderwerp, maar toch is het goed om te weten waar aan gedacht moet worden wanneer jij en je partner uit elkaar gaan én samen een woning hebben. Indien jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, zijn jullie beide voor de helft eigenaar van de woning. Net als alle spullen zal ook de woning verdeeld moeten worden. Hiervoor zijn 2 mogelijkheden.

De woning verkopen

Verkopen jullie het huis? Dan zal de hypotheek uiteindelijk ook afgelost worden. Indien jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen of wanneer er vastgelegd is dat jullie beide voor de helft eigenaar zijn, dan wordt de eventuele overwaarde of restschuld ook gedeeld.

Maar let op! De vrijkomende overwaarde op het huis moet volgens de bijleenregeling binnen 3 jaar gebruikt worden voor de aankoop van je nieuwe huis. Koop je een nieuw huis maar investeer je de overwaarde niet in de woning? Dan krijg je over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek.

Indien je geen nieuwe woning koopt binnen 3 jaar omdat je bijvoorbeeld gaat huren, dan vervalt de bijleenregeling na 3 jaar.

Je ex-partner uitkopen

Als jij graag in jullie huis wilt blijven wonen, dan moet de hypotheek op je naam worden gezet. Om te bepalen of het realistisch is om de woning over te nemen, zal er gekeken moeten worden of het financieel mogelijk is, of je de hypotheek van de woning zelf kunt betalen.

Vervolgens moet de partner uitgekocht worden. De waarde van het koophuis hangt af van de waardebepaling en de huidige hypotheek. Ligt de taxatiewaarde hoger dan de huidige hypotheek, dan spreken we van overwaarde. In deze situatie moet je de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner. Is er sprake van onderwaarde, dan moet de ex-partner de helft van de onderwaarde aan jou uitbetalen.

De fiscale regels rondom scheiden en eigen woning worden over het algemeen onderschat. Dit komt meestal omdat men niet (goed) op de hoogte is van de regels en mogelijkheden die gelden. Ondersteuning nodig bij de verkoop van jullie woning? Bel of mail gerust en wij helpen jullie samen met onze hypotheek adviseur om alles soepel te laten verlopen.

Waardebepaling aanvragen