Wat verandert er in 2020 omtrent de woningmarkt?

Het kabinet heeft besloten dat er in 2020 een aantal veranderingen gaan plaatsvinden. Hiermee wil het kabinet vooral starters en middeninkomens helpen. Wat gaat er veranderen en heeft dit invloed op jou als huiszoeker of huiseigenaar?

Meer investeren

Het plan is om 2 miljard euro te gaan investeren in de krappe woningmarkt, zo zal de helft geïnvesteerd worden in nieuwbouwprojecten om te zorgen dat er meer huizen beschikbaar komen. De andere miljard euro wordt gestopt in het verlagen van de belasting voor woningcorporaties. Zij houden zo meer geld over voor nieuwe woningen of het verduurzamen van bestaande woningen.

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheden om het kopen van een huis voor starters aantrekkelijker te maken. Er wordt gekeken of de overdrachtsbelasting afgeschaft kan worden. Anderzijds komt er een verhoging van deze belasting van 6% voor beleggers en huisbazen. Dit betekent dat starters minder eigen geld nodig hebben bij het kopen van een huis en beleggers juist meer.

Hypotheekrenteaftrek wordt in 2020 verder beperkt

In 2019 waren de rentekosten voor je eigen huis tegen maximaal 49% aftrekbaar in box 1. Dit percentage wordt in 2020 versneld verlaagd met 3% zo daalt het tarief naar 46%.

Zelfbewoningsplicht

Een ander voordeel voor starters en middeninkomens is de zelfbewoningsplicht. Dit houdt in dat kopers van een huis ook daadwerkelijk in het huis moeten gaan wonen. Zo zouden beleggers ontmoedigd worden en krijgen particuliere kopers meer kans. Ook deze maatregel wordt nog uitgezocht.

Beleggers zijn over het algemeen niet bevorderlijk voor de woningmarkt. Daarom worden er mogelijk strengere regels ingevoerd voor het verkrijgen van een hypotheek voor beleggers. Hierdoor kunnen beleggers minder lenen voor de koop van een huurwoning.

Veranderingen NHG

NHG voert volgend jaar ook enkele aanpassingen door, meer hierover staat in onze blog over de NHG verandering.

 

Advies nodig voor de aankoop of verkoop van jouw huis in 2020?

Neem dan contact met ons op.