De beste groenoplossingen voor op het dakterras - Helm & Heus Makelaar Westland

De beste groenoplossingen voor op het dakterras

Wanneer je een dakterras hebt, ben je over het algemeen iets beperkter als het gaat om de keuze van je planten. Bij gebrek aan grond, ben je immers gebonden aan potten en bakken om je dakterras te voorzien van het nodige groen. Welke oplossingen lenen zich nu perfect voor jouw dakterras?

Dakconstructie

In de eerste plaats moet je rekening houden met de constructie van het dak voordat je besluit welke potten en planten je wilt plaatsen. Met het oog op instortingsgevaar kun je op een dak niet kilo’s aan aarde, stenen en zware bomen plaatsen. Je zal in je keuze dus rekening moeten houden met het gewicht van de materialen die je gebuikt, maar ook zeker met het gewicht van de planten.

Schaaltekening

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden is het handig eerst te beginnen met het maken van een schaaltekening van je dakterras. Hoe groot is je dakterras, hoeveel ruimte heb je nodig voor het zitgedeelte en hoeveel heb je dan nog over voor de beplanting? Op basis daarvan kun je een keuze gaan maken voor de potten en bakken die je wilt gebruiken.

Potkeuze

Kies voor potten en bakken die winterhard zijn. Dan hoef je deze in de winter niet binnen te zetten. Terracottapotten zijn niet winterhard en de kans is erg groot dat deze kapot vriezen. Daarnaast zijn deze potten ook zwaarder dan bijvoorbeeld potten van kunststof. Op een dakterras waait het ook vaak harder dan in de tuin. Door de hoogte, maar ook omdat er vaak minder beschutting is. Kies daarom voor potten die je stevig kunt neerzetten, met een brede bodem bijvoorbeeld. Vierkante potten zijn stabieler dan ronde potten en daardoor bij uitstek geschikt voor op je dakterras.

 

Boom

Wil je graag een boom(pje) op je dakterras, verdiep je dan goed in het soort. De door jou gekozen boom kan nu het juiste formaat hebben, maar kan uitgroeien tot een boom die te zwaar kan worden voor de constructie van je dak. Dan is snoeien en dus onderhoud van groot belang. Let er ook nu weer op dat je kiest voor een winterharde boom als je geen mogelijkheden hebt deze in de winter binnen te stallen. Voor wat betreft de pot moet deze stevig genoeg zijn om de boom ook bij een stevige wind rechtop te kunnen houden. Een kuip of vat van eikenhout is hiervoor een solide optie. Het voordeel van deze kuipen is daarnaast dat ze handvatten hebben, waardoor je ze ook weer eenvoudig kunt verplaatsen.

Potgrond

Zodra je op zoek gaat naar potgrond, merk je snel dat je verschillende keuzes hebt, waarbij verschillende prijzen gelden. Voor de planten in je pot maakt het eigenlijk niet uit wat je kiest omdat de basis – oplosmest – allemaal hetzelfde is. Er zijn wel enkele verschillen waarop jij je keuze kunt baseren. Er bestaat bijvoorbeeld potgrond die water langer vasthoudt, waardoor je minder vaak je planten hoeft te bewateren. Kies sowieso voor kleihoudende potgrond. Potgrond met heel veel turf droogt namelijk veel sneller uit.

Drainagesysteem

Zorg als laatste ook voor een goed drainagesysteem in je potten. Bij stevige regenbuien lopen je potten snel vol met water en als dat water niet weg kan, loop je het risico dat de plant verdrinkt. Buitenpotten hebben daarom een gat aan de onderkant. Zorg dat deze niet verstopt raakt, op het moment dat je potgrond in de pot gooit. Je kunt dit gat ‘beschermen’ door het plaatsen van bijvoorbeeld oude potscherven onderin of gewoon een laagje grind. Wordt grind te zwaar voor je dakconstructie, dan kun je ook kiezen voor hydrofiele korrels.

Met een paar simpele trucs is jouw dakterras net zo groen als de tuin van de onderburen.