Haal het buitenleven naar jouw woning toe! - Helm & Heus Makelaar Westland

Haal het buitenleven naar jouw woning toe!

Geplaats op: 16 apr 2020

Woon jij in een appartement met een balkon, haal het buitenleven naar jouw woning. Maak er een groene oase van door enkele planten te plaatsen.

Is jouw balkon op het noorden, oosten, zuiden of het westen georiënteerd?

• Noorden: als jouw balkon noordelijk georiënteerd is, dan krijgen jouw planten het grootste deel van de dag alleen schaduw te zien. Onze tip is dan ook om vooral planten te gebruiken die alleen schaduw nodig hebben zoals de varen, hosta, en begonia.

• Oosten: met een balkon in het oosten, heb je vooral de zonnestralen in de ochtenden. Maak een leuke hoek waar je kan ontbijten met de planten zoals Margieten, vrouwenmantel, Afrikaantjes en kleurrijke viooltjes.

• Zuiden: ligt jouw balkon op de zuidelijke kant? Dan bof jij en heb je het grootste deel van de dag een heerlijke zon wat schijnt op jouw balkon. Dit betekent wel dat de planten meer water moeten krijgen zodat ze niet kunnen uitdrogen. De planten die ideaal zijn en die wel van een zonnetje houden zijn tropische en Mediterrane planten zoals de olijfbomen of cactussen. Ook geraniums, lavendel en de ijsbloemen kunnen wel wat warmte verdragen. Een citroen- of sinaasappelboompje kunnen ook wel een zonnetje gebruiken en zien er ook nog eens zomers uit!

• Westen: een balkon in het westen krijgt in de namiddag een avondzon op het balkon. Dit balkon is ideaal voor een relaxte loungeplek met een combinatie van zon- en schaduwplanten. Denkend aan Siergras, Oost-Indische kers, lobelia en het vlijtig Liesje zijn goed bestand tegen hevige westenwind en regen.

Heb jij het idee dat jouw balkon te klein is? Geen probleem, kies dan voor ‘verticale tuin’. Dit is een goede periode om de tuinders op de hoek te ondersteunen. Haal daar dan wat kleurrijke hangpotten voor aan de muur, of een ijzeren rek waaraan je kleine potjes met kruiden of planten kan bevestigen. Tegenwoordig kan je ook aan je balkonreling een plantenbak hangen. Zo bespaar je niet alleen plaats maar zorg je ook voor minder inkijk in jouw balkon.