Heeft de woningmarkt last van het coronavirus? - Helm & Heus Makelaar Westland

Heeft de woningmarkt last van het coronavirus?

Geplaats op: 09 apr 2020

Afgelopen week is er duidelijk gemaakt dat alle maatregelen inzake het coronavirus verlengd zijn tot en met 28 april 2020.Helm & Heus Makelaars is op dit moment gewoon geopend en dit betekent dat alle afspraken buiten de deur gewoon door blijven gaan! Denk hierbij aan verkoopopnames, bezichtigingen en inspecties. Zo vertelt Donna van der Helm; ‘Natuurlijk houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM en de NVM. Uiteraard de 1,5 meter afstand houden, het extra vaak wassen van onze handen en extra hygiënemaatregelen op kantoor.’’

Heb je een reden dat je niet de deur uit wilt, maar wel wilt bezichtigen?

Helm & Heus Makelaars verzorgt live bezichtigingen vanuit de woningen die in verkoop staan. Donna vult aan: ‘’Nadat de Coronamaatregelingen zijn ingegaan, hebben wij deze nieuwe manier direct toegepast. De gehele bezichtiging wordt samen met onze vastgoedadviseur opgenomen en geplaatst op ons YouTube kanaal en Facebook.’’

Op deze manier geeft het grote Westlandse makelaarskantoor een goede eerste indruk  van de woning zonder zelf in de woning aanwezig bent.
Donna: ‘’Het grote voordeel is dat je op elk gewenst tijdstip de video kan bekijken. En mocht je vragen hebben over jouw toekomstige droomhuis? Bel gerust. Wij staan voor je klaar!’’

Donderdag 9 april jl. heeft de NVM de verkoop cijfers bekend gemaakt van het 1e kwartaal 2020 ten aanzien van de woningmarkt in Nederland en de regio Haaglanden/Westland.

Nieuwbouw woningen:
In het 1e kwartaal 2020 zijn er bijna 7% meer nieuwbouwwoningen in Nederland verkocht door NVM-makelaars dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat om circa 8.600 nieuwbouwwoningen. Veel consumenten willen de stap zetten naar nieuwbouw. Die woningen zijn vaak van alle verduurzamende maatregelen voorzien waardoor de kosten voor de toekomst beperkt -of in elk geval bekend- zijn. Dat geeft een comfortabel gevoel.

De afname van het aantal nieuw te bouwen woningen baart inmiddels wel grote zorgen!

De NVM heeft de situatie op de woningmarkt vorig jaar al getypeerd als de nieuwe ‘woningnood’. In het vervolg hierop heeft waarnemend minister Van Veldhoven toegezegd om meer vaart te willen maken met de bouw van nieuwbouw woningen. Doordat nu de effecten van de coronacrisis er nog bij komen, wordt er voor 2020, nog minder bouwaanvragen voor nieuwbouw woningen verwacht.

Bestaande woningbouw:
In maart 2020 bereikte de coronacrisis ons land. Gelukkig blijft de verkoop van bestaande woningen aldus de NVM nog op peil blijft. De enorme krapte op de markt is er nog steeds en de voorwaarden voor het kopen van een woning zijn nog steeds gunstig, ondanks een licht oplopende hypotheekrente.

Omdat de woningmarkt een vertrouwensmarkt is, is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de langere termijn zijn. Voor dit moment is het nog steeds een goed moment om te kopen of te verkopen.

Westlandse woningmarkt cijfers:
In het Westland zijn t.o.v. het 1e kwartaal 2019 0,6% meer woningen verkocht (199 woningen). T.o.v. van het voorgaande kwartaal zijn er 6% minder woningen verkocht. Het Westland laat een prijsstijging zien van 6,7% t.o.v. een jaar geleden en t.o.v. het voorgaande kwartaal een daling van 1,8%. De gemiddelde transactieprijs is € 353.700,= en de gemiddelde verkooptijd bedraagt 52 dagen versus 41 dagen t.o.v. een jaar geleden.  *Bron: NVM

Ben jij opzoek naar een nieuwe woning of wil jij jouw huidige woning verkopen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Wij denken niet in problemen, maar in mogelijkheden, zeker in deze onzekere periode.