Is het verstandig ontbindende voorwaarden achterwege te laten? - Helm & Heus Makelaar Westland

Is het verstandig ontbindende voorwaarden achterwege te laten?

Geplaats op: 30 jul 2021

In een tijd als deze, waarin woningen boven de vraagprijs worden verkocht en steeds korter beschikbaar zijn, moet je snel kunnen beslissen. Er is gewoonweg te weinig tijd en ruimte om lang na te denken. Om de kans op een woning te vergroten, laten huizenkopers daarom steeds vaker de ontbindende voorwaarden achterwege. Maar is dat wel zo verstandig?

Boetevrij afzien van koop

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die in het voorlopig koopcontract worden opgenomen en zorgen ervoor dat je als koper boetevrij van een woning kunt afzien. Wanneer jij als koper voldoet aan een van de ontbindende voorwaarden heb jij recht op ontbinding van het getekende koopcontract, waarmee de koop dus niet meer doorgaat. Ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering, waarbij je de koop kunt ontbinden op het moment dat je de financiering niet rond krijgt of het voorbehoud van bouwkundige keuring, waarbij je van de koop kunt afzien wanneer tijdens een bouwkundige keuring blijkt dat de technische staat van de woning niet in orde is.

Risico

De ontbindende voorwaarden zijn echter voor een verkoper een extra onzekerheid. In deze gekke tijden op de woningmarkt lijkt de verkoper het voor het zeggen te hebben. Hij heeft namelijk een ruime keuze uit kopers, die ook nog eens overbieden. Wanneer je voorstelt ontbindende voorwaarden te willen opnemen in het voorlopig koopcontract, kan het zijn dat je als koper een risico loopt, omdat de verkoper daar niet op wil wachten. En jij bent al lang blij dat je een huis hebt gevonden dat voldoet aan je wensen en past binnen je budget. Neem je dan het risico de ontbindende voorwaarden achterwege te laten?

Financiële nooduitgang

Houd er rekening mee dat de boete van het ontbinden van een koopcontract meestal 10% van de koopsom bedraagt. Wanneer je de ontbindende voorwaarden achterwege laat, is het wel verstandig een financiële buffer te hebben die dit verlies kan opvangen mocht het toch misgaan. Zoals gezegd zijn ontbindende voorwaarden bedoeld om de koper te beschermen. Je creëert voor jezelf een soort financiële nooduitgang waarvan je altijd gebruik kan maken indien dat nodig is. Weet jij zeker dat je de financiering rond krijgt of ben je bekend met de bouwtechnische staat van de woning, dan loop je al minder risico.

Of het verstandig is om de ontbindende voorwaarden achterwege te laten, is per situatie verschillend. Kijk voordat je deze keuze maakt heel goed naar je eigen financiële situatie en maak vervolgens een inschatting van het financiële risico dat je loopt en of je dat kunt opvangen. Loop je liever geen risico, dan is het verstandig ze toch op te nemen in het voorlopig koopcontract.