Kabinet wil jaarlijkse huurverhoging vrije sector maximeren - Helm & Heus Makelaar Westland

Kabinet wil jaarlijkse huurverhoging vrije sector maximeren

Geplaats op: 20 mei 2020

“Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen. Juist nu, in deze onzekere tijd, is een dak boven je hoofd extra belangrijk. Daarom werk ik hard aan maatregelen om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan”, zegt de minister van Binnenlandse Zaken.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken werkt hard aan maatregelen om de woningmarkt toegankelijker te maken voor starters en mensen met een middeninkomen. De minister werkt aan een wet om de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector te maximeren. In deze nieuwe wet wordt de jaarlijkse verhoging gemaximaliseerd op een inflatie van plus 2,5 procent, net als bij sociale huurwoningen.

Doordat er nu geen maximum aan de huurverhoging in de vrije sector zit, vragen verhuurders er soms 5 tot 6 procent bij. Een maximering zal ervoor zorgen dat de huurder weten waar zij aan toe zijn en niet te maken krijgen met onverwachte huurverhogingen.

Opkoopbescherming
Daarnaast is minister Ollongren van plan om een opkoopbescherming in te voeren. Deze maatregel moet voorkomen dat beleggers starterswoningen opkopen voor de verhuur. Gemeenten moeten hierbij de mogelijkheid krijgen om in bepaalde buurten een opkoopbescherming in te voeren.

Tijdelijke huurcontracten langer mogelijk
Verder wordt de mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract te verlengen, verbeterd. Momenteel kan een regulier tijdelijk contract slechts eenmalig worden afgesloten. Er wordt gekeken of het mogelijk is om te verlengen met één of twee jaar tot een maximumperiode van drie jaar.

Voor alle drie de voorgestelde maatregelen geldt dat er momenteel wetsvoorstellen worden voorbereid.

 

 

 

 

 

 

Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/