Maximum prijs voor aanvraag energielabel? - Helm & Heus Makelaar Westland

Maximum prijs voor aanvraag energielabel?

Geplaats op: 03 jun 2021

Over de aanvraag van het energielabel is de laatste paar maanden natuurlijk al het een en ander te doen geweest. Nu heeft een meerderheid van de Tweede Kamer gestemd voor het invoeren van een maximumprijs voor het energielabel. Demissionair minister Ollongren is verantwoordelijk voor de regelgeving rondom het energielabel, aan haar is dan ook middels een motie gevraagd om een maximumprijs voor het energielabel in te regelen. Deze motie werd door Sandra Beckerman (SP) en Daniel Koerhuis (VVD) afgelopen 20 mei ingediend.

Kosten flink gestegen

De Tweede Kamer geeft aan dat de kosten voor het aanvragen van een energielabel in de praktijk veel hoger uitvallen dan de €190 die eerder door demissionair minister Ollongren werd toegezegd. Daarom wil de Kamer dat er nu een definitieve maximumprijs voor het energielabel gehanteerd gaat worden en dat deze in ieder geval tot 1 januari 2022 blijft gelden. De verwachting is dat het aantal gekwalificeerde energie-adviseurs in 2022 dermate zal zijn toegenomen dat er ook weer de mogelijkheid zal bestaan om online een energielabel aan te vragen.

Vereniging Eigen Huis (VEH) liet in maart al weten onderzoek te hebben gedaan naar de daadwerkelijke kosten voor de aanvraag van een energielabel. Uit een steekproef kwam naar voren dat de aanvraag van een energielabel voor een woning van 150m² gemiddeld op zo’n €300 uitkam, een aardig verschil met de beloofde €190. VEH is dan ook blij dat een meerderheid van de Kamer de invoer van een maximumprijs voor het energielabel steunt en hoopt dat demissionair minister Ollongren hier ook serieus mee aan de slag gaat.