Nieuw funderingslabel per juli 2021 - Helm & Heus Makelaar Westland

Nieuw funderingslabel per juli 2021

Geplaats op: 29 okt 2020

Vanaf volgend jaar krijgen woningen een funderingslabel als ze getaxeerd worden. Het funderingslabel geeft weer hoe groot het risico is dat het huis verzakt en dat de (nieuwe) eigenaar de fundering moet herstellen of zelfs vervangen. Dit label gaat van A (minste risico op verzakking) tot E (meeste risico) en wordt meegenomen in het taxatierapport.

Het label moet voor transparantie gaan zorgen voor nieuwe kopers. De taxateur beoordeelt echter niet de fundering zelf maar kijkt alleen naar mogelijke signalen dat de fundering kwetsbaar is, zoals scheuren in muren. Hierdoor kan hij de koper laten weten dat er een risico is en dat er door een specialist verder onderzoek gedaan moet worden. Dit kan de koper inzicht geven in de eventuele kosten die gemaakt moeten gaan worden voor het vervangen of herstellen van de fundering.

Bij een woning van voor 1970, welke gebouwd is op houten funderingen, kunnen soms funderingsproblemen ontstaan. Doordat het grondwaterpeil in veel gebieden in Nederland daalt, komen de houten palen droog te staan en kunnen ze gaan rotten. Bij droge, hete zomers droogt de grond uit en zakt hij iets.

Bron: www.vastgoedactueel.nl en www.nu.nl