Ontbindende voorwaarden worden steeds vaker weggelaten door huizenkopers - Helm & Heus Makelaar Westland

Ontbindende voorwaarden worden steeds vaker weggelaten door huizenkopers

Geplaats op: 13 apr 2021

Uit onderzoek van Independer blijkt dat steeds meer huizenkopers de ontbindende voorwaarden weg laten in hun bod op een woning. Een gevaarlijke trend die voortvloeit uit een zeer krappe woningmarkt.

Tijdens het onderzoek is gekeken naar een paar honderd hypotheek aanvragen in de afgelopen maanden. Hieruit bleek dat 30-35% van de woningzoekenden geen ontbindende voorwaarden heeft afgesproken. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan om het voorbehoud van financiering of het voorbehoud van een een bouwkundige keuring.

De ontbindende voorwaarden beschermen klanten tegen hoge kosten, maar als je deze laat vervallen, neem je extra risico's. Mocht het je dan na het tekenen van het koopcontract niet lukken om de hypotheek rond te krijgen, dan moet je als koper vaak een boete tot wel 10% van de aankoopsom betalen.

Het weglaten van de ontbindende voorwaarden komt steeds vaker voor. Zeker in het lagere prijssegment kom je er anders bijna niet tussen. Hierom is het belangrijk om je heel goed te laten informeren, door bijvoorbeeld een aankoopmakelaar, voordat je een bod uitbrengt.

De NVM pleit ervoor dat de kosten van een aankoopmakelaar voor starters aftrekbaar worden of dat deze kosten kunnen worden meegefinancierd in de hypotheek. Op deze manier zullen minder mensen zonder makelaar een bod uitbrengen, want een makelaar kent de markt goed en zorgt ervoor dat je geen onverantwoorde risico's neemt.

Bron: www.vastgoedactueel.nl