Overdrachtsbelasting geschrapt voor starters - Helm & Heus Makelaar Westland

Overdrachtsbelasting geschrapt voor starters

Geplaats op: 28 aug 2020

Starters die voor het eerst een huis kopen, hoeven per 1 januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen.

Wie tussen de 18 en 35 jaar oud is én voor het eerst een eigen woning koopt, wordt vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Dat maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend, zo zeggen Haagse bronnen. De overdrachtsbelasting is nu 2 procent over de koopsom. Koop je een woning van 250.000 euro ben je straks toch 5.000 euro goedkoper uit!

Met deze maatregel wil het kabinet de stroeve woningmarkt enigszins vlot trekken. Starters kunnen vaak geen woning vinden, dit komt onder andere door het schaarse woningaanbod en doordat beleggers veel panden opkopen. Daarom gaat het kabinet de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 8 procent. Dit betekend dus ook dat iedereen die een tweede huis of een woning voor hun kind koopt, meer belasting moet betalen.

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dienden in maart vorig jaar al een motie in om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen. ,,Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen’’, zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers destijds. ,,Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.’’

Op Prinsjesdag wordt deze maatregel officieel benoemd.

Bron: www.vastgoedactueel.nl