Prinsjesdag 2021; kabinet trekt opnieuw de portemonnee - Helm & Heus Makelaar Westland

Prinsjesdag 2021; kabinet trekt opnieuw de portemonnee

Prinsjesdag 2021 zag er, net als vorig jaar, anders uit dan normaal. De rijtoer in de Gouden Koets kwam te vervallen en ook de troonrede werd niet in de Ridderzaal voorgelezen, maar in de Haagse Grote Kerk. Publiek en zelfs partners van Kamerleden waren niet toegestaan in verband met het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Gelukkig was het wel mogelijk om Prinsjesdag 2021 live op televisie te volgen.

2021 was een bewogen jaar, niet alleen door het coronavirus, maar ook door de val van het kabinet, de Tweede Kamer verkiezingen en een formatie waar maar geen einde aan lijkt te komen. Tel daar de krapte op de woningmarkt en de bijbehorende prijsstijgingen van (koop)woningen bij op en je hebt dit jaar een Prinsjesdag waarop veel mensen smachten naar antwoorden en oplossingen. Welke plannen en maatregelen met betrekking tot de woningmarkt kunnen we verwachten voor 2022?

Wat zou je doen met 1 miljard?

De woningprijzen in Nederland blijven maar stijgen. Inmiddels betaal je ruim 16% meer voor een koopwoning dan in 2020. Hoofdoorzaak van deze prijsstijgingen is de druk op de woningmarkt door een woningtekort van zo’n 300.000 woningen. Daarom trekt het kabinet wederom een bedrag van 1 miljard euro uit om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren en versnellen.

Antimisbruikbepaling startersvrijstelling

Voor personen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een woning kopen, geldt een startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Overigens geldt dit alleen voor de koop van woningen onder de 4 ton. Daarnaast gelden er nog enkele andere voorwaarden, zo mag je niet al eerder hebben geprofiteerd van de startersvrijstelling. Helaas lijkt er nog weleens misbruik te worden gemaakt van deze vrijstelling. Daarom komt er een nieuwe maatregel die moet voorkomen dat verkrijgers van deze vrijstelling extra overdrachtsbelasting besparen door de aanschaf van de volle eigendom te splitsen.

Hard ingrijpen blijft uit

Ondanks de huidige overspannen status van de woningmarkt, komt het kabinet nog niet met ‘harde’ ingrepen als het verlagen van de hypotheekrenteaftrek of het afschaffen van de verhuurderheffing voor woningcorporaties. Dergelijke maatregelen willen zij (momenteel) niet doorvoeren, omdat deze volgens het huidige kabinet te discutabel zijn. Doordat het kabinet demissionair is, kunnen er tevens niet al te grote stappen worden genomen.

Miljoenennota, Rijksbegroting en Troonrede

In dit artikel heeft Helm & Heus Makelaars de belangrijkste kabinetsplannen met betrekking tot de woningmarkt voor jou uitgelicht. Ben je benieuwd naar de inhoud van de Miljoenennota, wil je de Troonrede nog eens nalezen of de Rijksbegroting voor 2022 inzien? Dan verwijzen wij jou graag naar de Prinsjesdag stukken van de Rijksoverheid.