Stijgende Energieprijzen? Zo houd je de rekening laag - Helm & Heus Makelaar Westland

Stijgende Energieprijzen? Zo houd je de rekening laag

Het is volop in het nieuws: de fikse stijging van de energieprijzen. De consument gaat aanzienlijk meer betalen voor de energie die hij afneemt. Ondanks de geplande compensatie, kan het zijn dat je nog steeds meer gaat betalen dan je gewend bent. Gelukkig kun je zelf maatregelen treffen om de energierekening zo laag mogelijk te houden.

Bewust

Het gebruik van energie gaat vaak ongemerkt. De meter draait wel terwijl jij aan het koken bent, onder de douche staat of de kachel een graadje hoger zet. Je bent je er vaak niet van bewust hoeveel impact op de rekening deze kleine handelingen eigenlijk hebben. Met het stijgen van zowel de gas- als de elektriciteitsprijzen is het in de eerste plaats goed om je bewust te zijn van je dagelijkse handelingen en wat dat aan energie kost. Dat hoef je niet letterlijk op de euro door te rekenen, maar de bewustwording dat iedere lamp die aanstaat en ieder apparaat op stand-by energie kost is een goed begin.

Beperk het doucheritueel

Denk bij de dagelijkse handelingen bijvoorbeeld eens aan je doucheritueel. Helemaal zodra de ‘r’ weer in de maand zit, is een lange douchebeurt om lekker op te warmen natuurlijk heel fijn. Dat vindt ook je energiemeter die flink staat te draaien en geld staat te slurpen. Juist hier valt voordeel te behalen. Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten. Wanneer je als gezin geen 9 minuten maar 5 minuten onder de douche doorbrengt, bespaar je jaarlijks 15.000 liter warm water en 90 m3 gas. Dat is een besparing van gemiddeld € 70,- per jaar. Het timen van je douche levert dus echt geld op. Combineer dit met een waterbesparende douchekop en je energierekening wordt zelfs nog lager.

Tref kleine isolerende maatregelen

Het treffen van isolerende maatregelen is altijd een goed idee om de energierekening te drukken. Je hoeft hierbij niet eens te denken aan een enorme investering. Kleine aanpassingen kunnen al voldoende zijn om de energierekening omlaag te krijgen. Denk aan het dichten van naden en kieren op tochtige plekken en het gebruik van tochtstrippen langs de deuren. Ook het aanbrengen van radiatorfolie scheelt toch weer een paar tientjes op jaarbasis. Radiatorfolie stopt namelijk onnodig warmteverlies van de radiator en kan zo de warmte efficiënter benutten.

Vervang lampen

Met de juiste verlichting bespaar je ook al snel weer een paar tientjes per jaar. Vervang al je gloeilampen en halogeenverlichting voor energiezuinige ledverlichting. Ondanks dat gloeilampen bijna niet meer te koop zijn en halogeenverlichting lang zo populair niet meer is, blijkt dat in veel huishoudens nog steeds dergelijke verlichting aanwezig is. Loop daarom eens een rondje door je huis en controleer ieder lichtpunt om er zeker dan te zijn dat je energiezuinige verlichting gebruikt. Het mag een open deur zijn dat je ook ledverlichting niet onnodig aan laat staan. Dus verlaat je de ruimte, schakel de verlichting uit.

Ga voor een graadje minder

De verwarming zorgt ook voor een flinke kostenpost op de energienota. Ook hier kun je flink op besparen. Met een graad minder overdag, bespaar je al € 50,- per jaar. Zet je daarnaast de verwarming ’s nachts zelfs enkele graden kouder, dan kan de besparing zelfs oplopen tot wel € 100,- per jaar. Woningen met vloerverwarming kunnen de verwarming ‘s nachts rustig op 17 tot 18 graden zetten. Ook de kachel in de slaapkamer kan wel uit. Een extra deken of een warme kruik levert je weer acht tientjes extra op.

Verlaag temperatuur cv-ketel

De cv-ketel is ook behoorlijke energieslurper waar je gemakkelijk wat op kunt besparen. Wist je dat de standaard instelling voor het verwarmen van het aangevoerde water 80 of 90 graden is? Dat is volgens de experts onnodig warm, omdat met een lagere temperatuur de woning vaak ook voldoende verwarmd wordt. Deze temperatuur kun je eenvoudig terugschroeven tot 60 of 70 graden. Doe dit in een paar stapjes, zodat je zeker weet dat je woning behaaglijk blijft.

Met een paar eenvoudige en goedkope maatregelen houd je de energierekening betaalbaar.