Studielening weegt minder zwaar op hypotheek - Helm & Heus Makelaar Westland

Studielening weegt minder zwaar op hypotheek

Geplaats op: 23 feb 2021

Wil je een huis kopen maar heb je nog een studieschuld staan bij “ome DUO”? Kan je dan nog wel een huis kopen vraag je je misschien af?Het is óók met een studieschuld mogelijk om een hypotheek af te sluiten, alleen kan je een lager bedrag lenen.

Sinds 2021 is het mogelijk om meer te lenen dan het afgelopen jaar, dit komt omdat de studieschuld minder zwaar gaat meewegen bij de aanvraag van een hypotheek. Op aandringen van de Tweede Kamer en na onderzoek van het Nibud is er een aanpassing op de regel gekomen.

Vanaf nu wordt de wegingsfactor elk jaar opnieuw bepaald, waarbij rekening gehouden wordt met de gemiddelde rente op studieleningen over de laatste 5 jaar.

Voor een ex-student met een studieschuld van € 10.000,-, kan deze verandering ervoor zorgen dat hij/zij ongeveer € 3.000,- meer kan lenen dan in het afgelopen jaar. Het is afhankelijk binnen welke regeling je valt hoe zwaar de studielening drukt op de hypotheek. Er is namelijk een oud (van voor 1 juli 2015) en een nieuw stelsel.

Heb je een studieschuld en wil je een hypotheek afsluiten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een van onze adviseurs. Zo weet je namelijk precies welk bedrag je verantwoord kan lenen.