Voorkom legionellabesmetting na je vakantie - Helm & Heus Makelaar Westland

Voorkom legionellabesmetting na je vakantie

Geplaats op: 05 aug 2021

Ben je veilig en zonder coronabesmetting thuisgekomen van je vakantieadres, ligt de volgende besmetting op de loer. Een besmetting met de legionellabacterie is thuis het grootst op het moment dat je terugkomt van vakantie. Dit wil je absoluut voorkomen. We geven enkele tips.

Ben je veilig en zonder coronabesmetting thuisgekomen van je vakantieadres, ligt de volgende besmetting op de loer. Een besmetting met de legionellabacterie is thuis het grootst op het moment dat je terugkomt van vakantie. Dit wil je absoluut voorkomen. We geven enkele tips.

Legionella in het kort

Legionella, wat is het ook alweer? Legionella is een bacterie die voorkomt in stilstaand water dat een temperatuur heeft tussen de 20 en 50 graden Celsius en wordt verspreid via kleine luchtdruppeltjes, bijvoorbeeld via nevel. Zodra je deze nevel inademt, is de kans heel groot dat je besmet raakt met de legionellabacterie. In de meeste gevallen merk je daar niets van. Je hoeft er zelfs niet ziek van te worden. Wanneer je pech hebt, kun je echter behoorlijk ziek worden van een legionellabesmetting. Van een milde griep tot een zware longontsteking die optreedt binnen 2 tot 10 dagen. Dat risico wil je liever niet lopen. Gelukkig is een legionellabesmetting in huis eenvoudig te voorkomen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is glass-water-macro-shot-1024x682.jpg

Doorspoelen kranen

Een goede voorbereiding helpt je op het moment dat je weer thuiskomt. Zorg daarom dat je boiler of combiketel op minimaal 60 graden staat afgesteld. Zo voorkom je dat er een bacterie kan ontstaan. Spoel, zodra je thuiskomt van je vakantieadres, voor de zekerheid alle kranen eerst goed door met heet water voordat je ze gaat gebruiken. Dit is helemaal belangrijk als je de boiler of ketel voorafgaand aan je vakantie niet hebt af- of bijgesteld. Gewoon even een minuutje die kraan openzetten. Zorg dat je daarbij de ruimte goed ventileert en zet de kraan zeker niet op volle kracht open. Hoe minder kans op verneveling van het water, hoe minder de kans op verspreiding van de bacterie. Deze maatregelen zijn vooral nodig wanneer je voor minimaal een week niet thuis bent. Voor verspreiding van de legionellabacterie via je waterkoker of koffiemachine hoef je je overigens geen zorgen te maken. De legionellabacterie wordt gedood bij een temperatuur van boven de 60 graden Celsius.

Voorkom nevel

Zoals gezegd verspreidt de bacterie zich via hele kleine druppeltjes in de lucht die jij vervolgens inademt. Het is dus belangrijk dat risico te verminderen. Nu is een mondkapje dragen in huis niet nodig, maar er zijn wel andere manieren om inademing te voorkomen. Zorg dat het water rustig stroomt zodra je de kraan voor het eerst opendraait en zet indien mogelijk een raam open om de ruimte te ventileren. Is dit niet mogelijk, dan kun je er ook voor kiezen de douchekop in een bak water onder te dompelen voordat je de kraan opendraait of door het sproeistuk van de kraan af te halen.

Doorspoelen tuinslang

De legionellabacterie verspreidt zich niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis. Denk maar eens aan de tuinslang. Het water dat zich in de slang bevindt, kan makkelijk opwarmen waardoor de bacterie voldoende kans heeft om zich te ontwikkelen. Helemaal wanneer de slang buiten in de zon hangt. Zorg daarom voor vertrek dat je de slang, indien mogelijk, uit de zon hangt. Spoel de slang bij thuiskomst ook weer door voordat je deze gaat gebruiken. Haal de sproeier er bij voorkeur af, om nevelvorming te voorkomen. Voor de tuinslang geldt overigens dat je deze, zeker bij warme dagen, regelmatig wel een keer doorspoelt. Denk ten slotte ook aan het doorspoelen van de kranen op je vakantieadres. Je weet namelijk nooit zeker hoe lang het water hier stil heeft gestaan.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is closeup-woman-hand-stream-splashing-water-skin-care-concept-edited.jpg