Wat is de WOZ-beschikking? - Helm & Heus Makelaar Westland

Wat is de WOZ-beschikking?

Geplaats op: 10 mrt 2020

Bij de meeste mensen is de jaarlijkse WOZ-beschikking weer op de deurmat gevallen. Maar wat is de WOZ-beschikking?

De WOZ-beschikking is een officieel document van de gemeente, waarop de waarde van de onroerende zaak wordt aangegeven: de WOZ-waarde. De WOZ-waarde geldt voor een periode van één jaar en wordt dus jaarlijks vastgesteld. De gemeente wil de WOZ-waarde van de woning bepalen om gemeentelijke belastingen en heffingen vast te stellen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de rioolheffing eigendom (RIOE).

De WOZ wordt bepaald aan de hand van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, ook wel referentiepanden genoemd. De WOZ-waarde die je in 2020 ontvangt is de waarde peildatum 1 januari 2019. Verder wordt de WOZ van de woning berekend op grond van objectkenmerken zoals de grootte, inhoud, ligging, type en bouwjaar van de woning.

Een hogere WOZ-waarde is gunstig voor de verkoop van de woning en bij sommige banken kan het zijn dat je minder hypotheekrente hoeft te betalen met een hogere WOZ-waarde.
Er zijn echter ook nadelen aan een hogere WOZ-waarde, dit betekent voornamelijk dat je meer belasting moet betalen. Het is dan ook mogelijk om bezwaar te maken tegen de WOZ- waarde als je het hier niet eens bent. Dit kan tot 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.

 

Ben je benieuwd of de WOZ-waarde overeen komt met de waarde die de makelaar afgeeft? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende waardebepaling.