Wat is een inspectie en waarom wordt dit uitgevoerd? - Helm & Heus Makelaar Westland

Wat is een inspectie en waarom wordt dit uitgevoerd?

Geplaats op: 09 dec 2020

Ben je via onze website of Funda verliefd geworden op een woning? Dan plan je een bezichtiging in! Wanneer het na de bezichtiging nog steeds liefde op het eerste gezicht is, wordt het tijd voor actie. Een bod doen, koopakte tekenen, eigen woning verkopen etc. etc. Na enige tijd is het zover, de overdracht! Kort voor de overdracht wordt er vaak een inspectie uitgevoerd, maar waarom moet je eigenlijk een inspectie doen? En wat is dit precies? In deze blog vertellen we je daar alles over!  

Een inspectie; Wat is dat precies?

Tijdens een inspectie inspecteer je samen met de verkoper of alles aan de woning naar wens is. Voordat je een woning koopt, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je achteraf geen gebreken ontdekt. Het is erg belangrijk dat de woning in dezelfde staat verkeerd als dat je tijdens de inspectie hebt ondervonden. Zit de vaatwasser bijvoorbeeld in de koop inbegrepen? Dan wordt er tijdens de inspectie gekeken of deze aanwezig en werkend is. Geen detail wordt overgeslagen!

Hoe lang duurt een inspectie?

De inspectie van de woning duurt ongeveer een half uur. Dit is afhankelijk van de grootte van de woning. Klinkt eigenlijk heel logisch, toch? ? Heb je dus een villa van een woning, dan is het gebruikelijk dat hier ruim de tijd voor genomen wordt. Belangrijk is dat je je niet opgejaagd voelt tijdens een inspectie. De inspectie is bedoeld als laatste controle, het opnemen van de meterstanden voor de energieleverancier wordt in deze inspectie ook meegenomen. Belangrijk dus dat je aanwezig bent tijdens de inspectie!

Wat moet ik doen als er beschadigingen zijn?

Op het moment dat er iets niet in orde is aan de woning, moet er eerst worden uitgezocht of de verkoper hier verantwoordelijk voor is. Zo ja, hoe wordt dit dan opgelost? Dit wordt vervolgens vastgelegd op een inspectieformulier.

Is een inspectie echt noodzakelijk?

Dat antwoord is kort en bondig: ja! Je hebt het recht om de woning nog voor een laatste keer te inspecteren en dat is ook zeker slim om te doen. Een inspectie vooraf zorgt ervoor dat de overdracht met een gerust gevoel kan plaatsvinden. Geen verrassing is meer te gek voor jou!

Ben jij na het lezen van deze blog helemaal op de hoogte van een inspectie? Dat is heel fijn! Best belangrijk hè? Wil jij binnenkort je woning verkopen? Laat het ons dan vooral weten! Samen zorgen we er dan voor dat in het hele proces geen details over het hoofd worden gezien.