Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2019 NVM - Helm & Heus Makelaar Westland

Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2019 NVM

Geplaats op: 22 jan 2020

Het zal jou ook vast niet ontgaan zijn. De cijfers van het 4e kwartaal 2019 zijn door de NVM gepubliceerd. Daaruit is gebleken dat de woningmarkt verder verkrapt. Er staan minder woningen te koop en minder woningen worden te koop gezet. Door de grote vraag stijgen de prijzen nog steeds.

De koopwoningmarkt is deels afhankelijk van (doorstromende) huishoudens die hun woning te koop zetten en dat zijn er het 4e kwartaal 2019 in Nederland minder dan een jaar geleden. De doorstroming stokt ook als er onvoldoende nieuwbouwwoningen worden toegevoegd. Door alle stikstof- en pfas- problematiek is het lastig om de beoogde doelen te behalen.

De transactieprijs is met 8% toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor, tot € 326.000,-. Na enkele kwartalen van afvlakkende groei is deze groei boven verwachting. In het 4e kwartaal zijn er in Nederland ruim 4% minder woningen te koop gezet dan een jaar eerder en daarmee neemt het totale te koop staande aanbod dus verder af.

 

Kortom, de krapte neemt toe. Een gemiddelde potentiële koper kon in het laatste kwartaal van 2019 in Nederland uit 2,8 woningen kiezen. Wie tussen € 160.000,- tot € 260.000,- te besteden heeft, kan in het grootste deel van het land uit zelfs minder dan 2 woningen kiezen.

Wanneer er sprake is van krapte op de woningmarkt, is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Benieuwd hoé je voorbereid op pad moet?
Houd dan onze website en social media kanalen in de gaten, binnenkort zullen wij jou hierover tips geven!

Bron: NVM